به کود ساخته شده از بازیافت مواد ارگانیک (بازیافت زبالههای تر)، کمپوست میگویند. حدود 70% زبالههای شهر تهران، زباله تر است و میتوان به راحتی آنها را به کمپوست تبدیل کرد. از کمپوست در کشاورزی و باغبانی به عنوان تقویت کننده خاک استفاده میشود. به عقیده متخصصان صنعت کشاورزی، کمپوست از بهترین تقویت کنندههای طبیعی خاک و کودهای گیاهی میباشد و جایگزین بسیار مناسبی برای کودهای شیمیایی و تجاری است.
کمپوست درجه یک
این نوع کمپوست از پسماند شهری با اندازه ذرات و دانهبندی 0 تا 6 میلیمتر ساخته میشود و در کاشت محصولات گلخانهای و گیاهان تزئینی از آن استفاده میشود.
کمپوست درجه دو
این نوع کمپوست نیز از پسماند شهری تولید میشود، با این تفاوت که اندازه ذرات آن بین 6 تا 20 میلیمتر است و در کاشت درخت و ایجاد پارکهای جنگلی از آن استفاده میشود.
ورمی کمپوست
این نوع کمپوست توسط کرم تولید میشود. زمانی که کرم باقیمانده غذای شما را میخورد، فضولاتی از خود تولید میکند که حاوی نیتروژن هستند. البته لازم به ذکر است که از هر نوع کرمی برای انجام این کار نمیتوان استفاده کرد (از کرمهایی با نام کرم قرمز برای این کار استفاده میشود).
کمپوست مایع
از تبدیل کمپوست طبیعی به کمپوست مایع ساخته میشود که اسید هیومیک موجود در آن منجر به جوانه زدن بذر و افزایش رشد گیاه میشود.
کمپوست گرانوله
با افزودن بنیتونیت و گوگرد وباگاس به کود کمپوست طبیعی، کمپوست گرانوله تولید میشود. این نوع کمپوست با افزایش جذب عناصر غذایی کممصرف و پرمصرف در خاک، منجر به افزایش عملکرد محصول و رشد گیاه میشود.
مزایای استفاده از کمپوست
کمترین مزیت استفاده از کمپوست این است که از تولید میلیونها تن گاز متان، هزاران متر مکعب شیرابه و همچنین آلوده شدن بخش عمدهای از محیط زیست جلوگیری خواهد شد.
کمپوست، چسبندگی خاک را کاهش داده و همچنین مقاومت خاکهای زراعی در برابر ماشین آلات کشاورزی را کاهش میدهد.
بارزترین مزیت این نوع از کودها، ارزان بودن آنهاست و شما به راحتی و بدون صرف هزینه میتوانید آنها را تولید کنید.
این مواد به حاصلخیزی خاک کمک کرده و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد در جذب برخی از مواد غذایی همچون فسفاتهای غیر محلول نقش مهمی دارد.
از دیگر مزایای آنها میتوان به بهبود تهویه خاک و همچنین افزایش نفوذپذیری آن اشاره کرد.
یکی دیگر از مهمترین مزایای کمپوستها این است که از لحاظ بهداشتی نسبت به کودهای شیمیایی، مطمئنتر هستند و فاقد هر گونه عوامل بیماریزا میباشند.
موارد استفاده از کمپوست
- درختان موجود در گلخانهها
- فضای سبز اطراف اتوبانها و…
- پرورش گلهای آپارتمانی
- زمینهای ورزشی
- پرورش گیاهانی مانند چغندر، ذرت، پنبه و…
- کود برای تولید میوه و مرکبات
- و…
چه چیزهایی را میتوان کمپوست کرد؟
پوست سبزیجات، پوست تخم مرغ، پوست میوه، باقیمانده سبزیجات غیر خوراکی، برگهای خشک، تفاله چای و قهوه، روزنامه و چوب خرد شده و…
چه چیزهایی را نباید کمپوست کرد؟
- لبنیات
- مدفوع سگ یا گربه
- پسماند گیاهان بیمار
- خاک حاصل از چوب فرآوری شده
- هر چیزی که شامل دانه علف هرز باشد
- هر چیزی که شامل روغن و یا گوشت باشد
این موارد نه تنها برای کمپوست شدن مناسب نیستند بلکه باعث بو گرفتن آن می شوند، بنابراین بهتر است از مخلوط این مواد با دیگر مواد خودداری کنید.